Pacientų lankymo tvarka
Bendroji informacija
Pacientų lankymo tvarka taikoma visiems Respublikinės Šiaulių ligoninės stacionariniuose padaliniuose gydomiems ir tiriamiems pacientams bei juos lankantiems ar lydintiems asmenims.
Ligoninė siekia užtikrinti pacientų saugumą, infekcijų kontrolę ir lankytojų patogumą.
🕐 Lankymo laikas
Darbo dienomis: 17.00–19.00 val.
Poilsio ir švenčių dienomis: 10.00–12.00 val. ir 17.00–19.00 val.
Lankymo trukmė: iki 30 min.
Reanimacijos ir intensyvios terapijos skyriuose:
Kasdien 16.00–17.00 val., lankymas iki 15 min.
Svarbu:
Lankyti kitu laiku galima tik su gydančio gydytojo ar skyriaus vadovo raštišku leidimu.
Esant epidemijai ar karantinui lankymas gali būti apribotas ar draudžiamas.
😷 Lankytojams keliami reikalavimai
Lankyti gali tik asmenys, neturintys peršalimo ar kitų ŪVKTI simptomų (kosulio, slogos, karščiavimo ir pan.).
Jei lankytojas turi alerginius simptomus (pvz., slogą), privaloma dėvėti medicininę kaukę ar veido skydelį bei dezinfekuoti rankas.
Lankytojai, turintys padidintą riziką užkrėsti kitus, įleidžiami tik su nosį ir burną dengiančiomis apsaugos priemonėmis (AAP).
Prieš įeinant į ligoninę ir išeinant būtina dezinfekuoti rankas.
Draudžiama atvykti neblaiviems ar apsvaigusiems.
Rekomenduojama nesivesti mažamečių vaikų.
👨👩⚕️ Pacientų lankymas specialiais atvejais
Terminalinės būklės, infekcinėmis ligomis sergančius ar izoliacinėje palatoje gydomus pacientus galima lankyti tik su gydančio gydytojo leidimu, nepriklausomai nuo lankymo valandų.
Artimieji, kuriems suteiktas individualus leidimas, gali būti su pacientu bet kuriuo paros metu (kai reikalinga nuolatinė priežiūra).
📦 Siuntiniai ir daiktai
Lankymo metu neleidžiama įnešti alkoholio, tabako gaminių, narkotinių ar psichotropinių medžiagų, sprogmenų ar kitų pavojingų daiktų.
Psichiatrijos klinikoje papildomai draudžiama įnešti daiktus, kuriais galima pakenkti sau ar kitiems.
Klinikos personalas turi teisę patikrinti siuntinio turinį lankytojui dalyvaujant.
Draudžiami daiktai grąžinami lankytojui arba paliekami rūbinėje.
Vaistai gali būti perduodami tik per slaugytoją, o ne tiesiogiai pacientui.
🧼 Infekcijų kontrolė
Pastebėjus lankytojus, turinčius peršalimo simptomų, jie prašomi palikti ligoninę.
Palatose turi būti išlaikomas mažiausiai 2 metrų atstumas nuo kitų pacientų.
Palatos vėdinamos tarp lankymų, daroma ne trumpesnė kaip 10 minučių pertrauka.
Ligoninės viduje neleidžiama vaikščioti su viršutiniais drabužiais – juos reikia palikti rūbinėje.
📞 Informacija artimiesiems
Dėl pokalbio ar susitikimo su gydančiu gydytoju ar specialistu galima kreiptis darbo dienomis nuo 9.00 iki 13.00 val.
Informacija apie Psichiatrijos klinikos pacientus teikiama darbo dienomis nuo 10.00 iki 12.00 val.
💬 Kitos nuostatos
Lankytojų elgesys turi būti mandagus ir pagarbus pacientams bei personalui.
Lankytojai, nesilaikantys tvarkos, gali būti įspėti ar paprašyti palikti ligoninės patalpas.
Ligoninė pasilieka teisę apriboti lankymą esant epidemijai, gripo sezonui ar kitoms ekstremalioms situacijoms.
- Viešosios įstaigos Respublikinės Šiaulių ligoninės stacionariniuose padaliniuose tiriamų ir gydomų pacientų lankymo tvarkos aprašas
Reikalavimai ir rekomendacijos pacientų asmeninio maisto produktų kokybei, galiojimui ir laikymui
- Viešojoje įstaigoje Respublikinėje Šiaulių ligoninėje (toliau – Ligoninė) skirta mityba (dieta) yra dalis gydymo (dietinis gydymas, kurio tikslas ne sumažinti paciento kūno svorį, o pagelbėti pacientui susidoroti su liga). Todėl nerekomenduojama paciento maitinti papildomai, išskyrus nesaldintas arbatas, geriamąjį vandenį (be įsotinimo angliarūgšte);
- Siekiant užtikrinti visapusiškai saugias gydymo, diagnostikos ir slaugos sąlygas bei išvengti maisto keliu plintančių užkrečiamųjų ligų, kurios gali pabloginti Ligoninės centre / skyriuje esančio paciento būklę yra:
- neleidžiami produktai – visi alkoholiniai gėrimai bei produktai turintys sudėtyje alkoholio, tortai, trumpo vartojimo saldumynai, žalios mėsos, žuvies, jūros gėrybių patiekalai;
- ribojami produktai – dėl paciento sveikatos būklės bei jam paskirtos dietos;
- nerekomenduojami produktai – greitai gendantys.
- Artimieji lankantys pacientą ir atnešantis jam maisto produktų turi atsižvelgti į galimų pacientui vartoti produktų sąrašą, reikalavimus šio produkto kokybei, galiojimui ir laikymui (kokius produktus galima laikyti palatoje paciento spintelėje, kokius šaldytuve);
- Ūmius žarnyno infekcinius susirgimus, apsinuodijimus ar net susirgimų protrūkius gali sukelti aplinkoje paplitę mikroorganizmai (bakterijos, virusai):
- išlikę produkte blogai termiškai jį apdorojus (mėsa, žuvis, kiaušiniai, pienas) gali sukelti pykinimą, vėmimą, viduriavimą, pilvo, galvos skausmus, karščiavimą ir pan.;
- patekę per nešvarias rankas, nešvarias pakuotes, valgymo įrankius į burną, pasidauginti netinkamomis sąlygomis laikomuose maisto produktuose ir / ar asmeniui susirgus ir tapus infekcijos šaltiniu, nuo jo pasklisti aplinkoje ir tiesioginio ar netiesioginio kontakto keliu užkrėsti šalia palatoje gulinčius pacientus;
- Nerekomenduojama atneštais produktais vaišinti kitų palatos pacientų, darbuotojų. Kadangi pasitaiko žarnyno infekcijų atvejų ir Ligoninėje, pacientui atvykus užkrečiamosios ligos inkubacijos periode (kuomet pacientas jau yra užsikrėtęs, tačiau ligos simptomų dar nėra) arba begulėdamas Ligoninėje suvalgo netinkamą produktą, nesilaiko rankų higienos taisyklių;
- Pasibaigus produkto tinkamumo vartoti terminui, jie privalo būti sunaikinami, atiduodami išsinešimui paciento artimiesiems arba išimami centro / skyriaus atsakingo darbuotojo sunaikinimui. Pacientas turi įspėti, jeigu norės pats išsinešti sugedusius maisto produktus namo;
- Pacientas savo produktus turi sudėti į plastikinę pakuotę ar maišelį, įskaitomai užrašyti ant pakuotės ar į maišelį įdedamo lapelio paciento vardą, pavardę, palatos Nr. Taip pat turi matytis produkto galiojimo data, jeigu produktas pagamintas namuose – pagaminimo data (tokiu atveju produkto tinkamumo naudoti terminas bus nustatomas vadovaujantis maisto saugos taisyklėmis);
- Greitai gendančių produktų laikymo sąlygos, bei tinkamumo vartoti terminai pateikiami lentelėje „Produktų grupės, laikymo sąlygos bei tinkamumo vartoti terminai“.
- Produktų grupės, laikymo sąlygos bei tinkamumo vartoti terminai
Produktų grupė
Temperatūra
Tinkamumo vartoti terminas
- Atvėsinti karšti maisto patiekalai
- Po pakartotinio šildymo
- 0°+6°C
- 24 val.
- 1 val.
- Šalti, šiluma neapdoroti patiekalai
- 0°+6°C
- 24 val.
- Naminiai pieno produktai su varške
- 0°+6°C
- 24 val.
- Patiekalai, bei gaminiai, kuriems laikyti būtinas 0 +4°C temperatūrinis režimas
- Laikyti kambario temperatūroje
- 2 val.
- Atidarytose pakuotėse, kuriuose produktai septiškai supakuoti, yra pasterizuoti
- 0°+6°C
- Suvartoti per keletą valandų
Produktų grupės, laikymo sąlygos bei tinkamumo vartoti terminai
Atvėsinti karšti maisto patiekalai
Temperatūra:
0°+6°C
Tinkamumo vartoti terminas:
24 val.
Atvėsinti karšti maisto patiekalai po pakartotinio šildymo
Temperatūra:
0°+6°C
Tinkamumo vartoti terminas:
1 val.
Šalti, šiluma neapdoroti patiekalai
Temperatūra:
0°+6°C
Tinkamumo vartoti terminas:
24 val.
Naminiai pieno produktai su varške
Temperatūra:
0°+6°C
Tinkamumo vartoti terminas:
24 val.
Patiekalai, bei gaminiai, kuriems laikyti būtinas 0 +4°C temperatūrinis režimas
Temperatūra:
Laikyti kambario temperatūroje
Tinkamumo vartoti terminas:
2 val.
Atidarytose pakuotėse, kuriuose produktai septiškai supakuoti, yra pasterizuoti
Temperatūra:
0°+6°C
Tinkamumo vartoti terminas:
Suvartoti per keletą valandų
